Så langt på denne nettsiden har vi dekket populære kortspill som man spiller med andre. Det kan enten være med venner, eller mot “huset” i andre spill. Men hva med de situasjonene hvor man ikke har noen å spille med?
Det finnes flere kortspill man kan spille alene, og i denne artikkelen ser vi nærmere på en av tidenes største klassikere. Vi snakker om kabal, ofte referert til som et “tålmodighetsspill”.
Spillet har fått sin popularitet fra hvor enkelt det er, og hvor lite man trenger for å kunne spille.
Historie
Det første kjente tilfellet av spillet finner man i en tysk publikasjon fra 1788, noe som passer bra med teorien om at spillet stammer fra enten Tyskland eller Skandinavia. Det vokste seg populært i Frankrike tidlig i det 19. århundre, og ble mer utbredt i Storbritannia og USA i andre halvdel av århundret.
Hvordan spille kabal
Alt du trenger for å spille kabal er en kortstokk og en flate å spille på. Det finnes et utall forskjellige varianter av spillet, og noen av disse bruker flere kortstokker. I dette avsnittet ser vi mer på det overordnede målet med spillet, og presenterer spillet i en av sine mest populære formater, ofte referert til som Klondike.
Overordnet mål med kabal
I de aller fleste versjoner av kabal handler det om å sortere kortene i en viss rekkefølge ut fra hvilken mønster og regelsett som styrer spillversjonen. Det handler som regel om å flytte kort rundt og sørge for at de følger bestemte sekvenser. Den vanligste sekvensen å sortere etter er korttype (ruter, kløver etc.), og deretter enten stigende eller synkende.
Målet er generelt sett å sortere samtlige 52 kort i fire blokker i stigende rekkefølge. Hvordan man gjør dette varierer dog, og det finnes utallige varianter, inkludert “åpne” og “lukkede” spill. Nedenfor kan du lese mer om Klondike.
Klondike kabal
Dette er trolig den varianten av kabal som de fleste kjenner til. Dette er versjonen man fant på alle Windows-datamaskiner fra 90-tallet og utover. En hel generasjon med unge databrukere ble introdusert til spillet som representerte et perfekt tidsfordriv hvis man mistet nettforbindelsen. Senere lanserte Windows et flipper-spill som trolig stjal mye oppmerksomhet fra kabal.
Spillet spilles med 52 kort og ingen jokere. For å starte deler man ut syv rader/blokker fra venstre mot høyre. Den første bunken inneholder ett kort, den andre bunken to kort, og slik stiger det for hver bunke.
Kortet lengst til venstre er vendt opp og verdien er synlig. I bunke to er ett kort vendt opp og ett ned; i bunke tre er ett kort vendt opp og to ned. Slik fortsetter det. Det er fire lommer over disse bunkene, og målet med spillet er å fylle disse lommene. Man begynner med et Ess og jobber seg i stigende rekkefølge for hvert kortslag (ruter, kløver).
Man kan flytte kort rundt og “feste” de til andre bunker. La oss si at bunke nr. to har en synlig sekser, mens det i bunke nr. tre er en syver synlig. Da kan man flytte sekseren til syveren og vende et av kortene som er vendt nedover i bunke nr. to.
Spillet har også en bunke med ekstra kort som man kan prøve å trekke nye kort fra hvis man står fast. Når man har flyttet samtlige kort til sin respektive bunke over spillområdet har man fått kabalen til å gå opp og spillet er over. Det er herfra uttrykket å “få kabalen til å gå opp” vedrørende planlegging stammer fra.
Hvis du sitter på en eldre versjon av et Windows operativsystem kan du åpne kabal og spille Klondike direkte på datamaskinen din. Alternativt kan du skaffe deg en kortstokk og spille manuelt